BUSHO 2012-ES ÉVJÁRAT: APOKALIPSZIS MUST!

Már csak egyet kell aludni...

Szeptember 4. és 9. között 8. alkalommal várja immár 7 városban a rövidfilmes műfaj szerelmeseit a BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A központi vetítések helyszíne újra a Vörösmarty mozi lesz Budapesten, ahol a versenyprogram és az információs vetítések mellett kiállítások, partnerfesztiválok legjobbjai, fénytechnikai bemutató és a fesztivál jóvoltából másodszor Magyarországon, az Európai Film Akadémia rövidfilmes jelöltjei is bemutatásra kerülnek.

Ha a tavalyi évben azt írtuk, hogy az áprilisi határidőt követően „a fesztivál történetének legkeményebb előzsűrizése” zajlott, akkor az idei évben elegendő a sarokszámokat újra felsorolni (80 országból érkezett 400 órát meghaladó 1844 nevezett alkotásból 86 rövidfilm jutott a fesztivál versenyprogramjába, kategóriánkénti bontásban 12 kísérleti film, 20 animáció és 54 fikciós alkotás) és természetesen azokat az embereket akik végrehajtották a kéthónapos tettet: Dér Asia - szabadúszó videós, Orosz Annaida – fesztivál kurátor, Mag István - rendező asszisztens, Rimóczi László – forgatókönyvíró és Patrovits Tamás – animátor. A versenybe jutott alkotások között felbukkan majd több nemzetközi fesztiváldíjas alkotás is, melyek áttekintését követően kiderül, hogy anémet, spanyol, francia, brit és amerikai alkotások dominálnak idén is, de üde színfoltként megtekinthető lesz néhány észt, iráni, török, új-zélandi vagy finn rövidfilm is.

Az előzsűri munkáját követően még 2 zsűri szokott részt venni a fesztiválon, azonban ezúttal az Országos Diákzsűri rejtélyes távol maradását követően a nemzetközi zsűri kezében a döntés lehetősége, melynek soraiba ezúttal is nagyszerű szaktekintélyek fogadták el a meghívást. Rögtön az idei magyar zsűritag, akit nem kell bemutatni, Vezér Éva, a Filmunió volt vezetője, Nicky Gogan, filmes, producer és programigazgató Dublinból, Zoran Šmid, médiaoktató valamint a zsűri egyetlen állandó tagja, koordinátora, Wolfgang Leis, marketing szakember.

Ők várnak tehát minden alkotót és érdeklődőt az esti nyilvános zsűri konzultáción, mely évről évre az egyik szellemi csúcspontja a fesztiválnak. És ők döntenek majd a szokásos díjakról is, a 7 kategória és 3 fődíjról, melyek ismét a Solide Art jóvoltából kerülnek majd a díjazottak polcaira. Egy különleges díjjal is bővültünk idén a Budapest Film Academy jóvoltából, mely támogatja a művészetek iránt érdeklődő fiatalokat és ezért különböző filmes rendezvényeken szponzorként ösztöndíjakat ajánl fel. A következő félévben induló 5 kurzusának bármelyikre jelentkezhet a BuSho Fesztiválon kiválasztott nyertes!

A BuSho fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget biztosít a versenyről épp lemaradt úgynevezett panoráma / információs szekcióba jutott alkotásoknak is, mely ebben az esztendőben kifejezetten erős filmeket vonultat majd fel. Szintén folytatódik az a sorozat, melyben valamennyi benevezett magyar alkotás bemutatásra kerül majd.

részletes vetítési program véglegesítését követően a lejárt az akkreditációs határidő is,ismét rengeteg külföldi vendég jelezte részvételét a fesztiválon akiknek ismét megrendezésre kerülnek a délelőtti programok, a veterán autóbuszos városnézés, a Parlament megtekintése vagy a fürdő látogatás.

A szervezők azonban nagyon bíznak benne, hogy az érdeklődők mellett a magyar alkotók is nagy számban tiszteletüket teszik majd. A központi helyszín, a budapestiVörösmarty mozi mellett párhozamosan zajlanak majd a vetítések ismételten több vidéki és újabb határon túli helyszínen is, a szolnoki Tiszap’Art mozi mellett, ezúttal asoproni Elit moziban, a visszatérő nagyváradi (Románia) és a magyarkanizsai (Szerbia)helyszínek mellé újonnan csatlakozott Szlovákiában Érsekújvár és Ukrajnában Ungváris!

Természetesen a többi kísérőprogram is elmaradhatatlan a fesztiválon, tehát lesznek vetítések partnerfesztiválok legjobb filmjeivel (Kerry, CologneOFF, Faludi Akadémia), workshopok és filmversenyek bemutatói, kiállítások, koncertek a Trafikban, kultúrdiszkó valamint egy szakmai fórumon a Pharos Lighting fénytechnikai ősbemutatója, melyre elsősorban film- és színház technikusok és a szaksajtó munkatársait várják.

busho_mayer_1.jpg

A közelmúltban tragikus hirtelenséggel eltávozott Varga Csaba animációs rendező, ősműveltségkutató, író, aki 2007-ben első ízben megrendezett animációs workshopunk zsűrielnöke volt. Legsikeresebb filmjeinek válogatásával szeretnénk tisztelegni a világhírű Mester előtt!

Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon, idén második alkalommal tekinthetőek meg az Európai Film Akadémia előző évi jelöltjei! Ezúttal magyar résztvevő nélkül, azonban a fesztivál és a tavalyi nemzetközi zsűri számára egy rendkívüli visszajelzéssel: a tavalyi BuSho fődíjasa és az ezüstérmes is helyet kapott a legjobb Európai filmeket felvonultató kollekcióban.

A fesztivál alatt a moziban, majd azt követően a Balassi Intézetben lesz megtekinthetőWojtek Korkuć, nemzetközileg elismert Lengyel grafikus plakát kiállítása.

A BuSho 2012-es zenei programja nagyon sokszínű lesz, új és visszatérő bandákkal, minden este 10 órai kezdettel a Trafik klubban. A megnyitót követő Deep Husky, kísérleti előadását követően másnap színpadra lép Yellow Spots M.D. abszurd rock&roll és a FitFat surf trió. Az Abszolút Hallás gasztropunkja következik csütörtökön, a pénteki Trafikos nemzetközi hardcore estet követően pedig szombaton az évről évre nagy sikerű produkcióval előrukkoló Ez a Divat zárja majd a koncertek sorát! Péntek este a Kinizsi kollégiumban található Africafé ad majd otthont a Kultúrdiszkó elnevezésű zenés táncos kavalkádnak, melyben fellép a méltán világhírű DJ Goranga, aki több nemzetközi fesztiválon bizonyított lemezlovas Csíkszeredából.

Jegyeket továbbra is kizárólag a versenyblokkokra kell váltani, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a fesztiválraahol szeptember 4-én, kedden délutántól már zajlanak vetítések, de hivatalosan este 19 órakor a megnyitóval és az azt követő tavalyi díjnyertesek vetítésével veszi majd kezdetét és szeptember 8-án szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes díjazott alkotás megtekinthető lesz.

További részletek, sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák: http://busho.hu/hu/sajto

Kapcsolódó linkek:

Versenyprogram: http://busho.hu/hu/program/versenyfilmek

Panoráma szekció: http://busho.hu/hu/program/informacios-vetitesek

Jegyek: http://busho.hu/hu/jegyek

Beérkezett online nevezések: http://busho.hu/hu/nevezes

Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com