„Szükség van ezekre a fesztiválokra”

Ismerős arcok, visszatérő vendégek, Busho-varázs … Tegnap hét órakor hivatalosan is elstartolt a nyolcadik fesztiválunk.

Milyen is a Busho érzés? Amikor az alkotók izgalmát csak a közönség kíváncsisága múlja felül, a szünetben pedig mindenki együtt poharazik: zsűri, filmes, néző… valami ilyesmi.

A kiállítótermet ezúttal egy igen édes tárlat uralja, Dr. Peller György cukorgyűjteménye. A világ minden tájáról származó, apró, kávékísérő cukros zacskók várják az érdeklődőket, bár kóstolni szigorúan tilos! A kiállítás címe: „La dolce vita” sugar stay or sugar go?”

Az est moderátora idén is Szabó Sípos Barnabás volt, a fesztivált pedig a tavalyi nemzetközi zsűri magyar tagja Kocsis Ágnes filmrendező nyitotta meg hivatalosan, aki elmondta, hogy kész csoda, hogy van még ez a mozi egyáltalán, de az még nagyobb, hogy a Busho is, ami támogatás nélkül is gurul. „Mostanában nem tartják fontosnak, hogy ilyen kulturális események legyenek. Mert filmet otthon is lehet nézni a neten, ám itt van egy közösségi élmény, amit úgy hívunk, hogy mozi. A külföldi zsűrivel pedig nemzetközi kitekintést kapnak a magyar filmesek is. Szükség van ezekre a fesztiválokra. Elismerés illeti azokat, akik a szabadidejükben ezt a fesztivált – a nehézségek ellenére – folytatják, és így minden évben találkozhatunk.

 

A megnyitót a tavalyi díjnyertes alkotások követték, a BuSho Best of 2011-ből. Csak néhány cím:

FRANçOIS PAqUAY  (BELGIUM):   THE IDIOT   (15:00)

GYÖRGY MÓR KÁRPÁTI  (HUNGARY):   FOREST   (12:00)

BALÁZS SIMONYI  (HUNGARY):   FINALE   (8:00)

GERARDO HERRERO  (SPAIN):   PICNIC   (13:00)

STEFAN LUKACS  (AUSTRIA):  ZOMBIEFICATION    (7:00)

Majd elindult a borforgalom, aki nem akart sorba állni, a büfét vette célba. A koccintóbor rohamosan fogyott, de a szemfülesek, a tömeg levonultával, lecsaphattak a szabadon álló palackokra. Kint már nem akadt ülőhely, bent is alig, így a szoaré hamar átment állófogadásba, de a lényeg, hogy mindenki jól érezte magát… és hát elindultunk. Beszéljenek a képek:

busho2012invitation.jpgKép 001.jpgKép 002.jpgKép 006.jpgKép 009.jpgKép 010.jpgKép 012.jpgKép 013.jpgKép 014.jpgKép 018.jpgKép 020.jpg