filmszerető és filmes emberek együtt

Tegnap időben indítottuk a megnyitót, mert időre összegyűlt a szokásos nagyságú érdeklődés – épp elegen voltunk, hogy ne legyünk tömeg, de azért sokaságnak számítsunk, akik kulturálisan igyekeznek kitölteni a teret. Sok ismerős arc, néhány ismeretlen, sok külföldi alkotó tolongott az előtérben, s minden oldalról más-más nyelv világította meg nemzetközi fesztiválunk címerét.

M. Tóth Géza nyitotta meg a fesztivált, aki elmondta, hogy 25 éve néz rövidfilmeket és szép dolog egy ilyen fesztivál. „A rövidfilm, mint műfaj, szépen alakul, az animáció is fejlődik, már tudják, hol, mikor, milyen zenét kell használni és mikor a humor eszközét. És mintha szépen alakulna a rövidfilm-fesztiválok műfaja is. Így ma ez egy kettős ünnep: a rövidfilmeké és a rövidfilm-fesztiváloké. Jó dolog, hogy filmszerető és filmes emberek együtt vannak. Reméljük, a zsűri majd igyekszik komolyan venni a munkáját anélkül, hogy magát túl komolyan venné.”

A megnyitó után a vörös boré és a rozé fröccsé lett a főszerep. Élő harmonika-muzsika szórakoztatta a pogácsázókat, majd 22.00 indult a nagykoncert.

A mai versenyprogramból:

Benjamins blommor / Benjamin's Flowers / Malin Erixon /11:52

Animation /

A szeretet- és társasághiányos Benjamin a fantázia és a valóság elmosódó határán él, ahol nehéz megérteni mi valóság és mi nem. Bepillanthatunk zavaros, kínzó gondolataiba és színes képzeletébe.         

 

Riktigt mycket pengar - en film om lycka   / An Awful Lot of Money / Jonatan Etzler / 14:30 

Fiction / Sweden                   

Egy bombasztikus, zenés komédia Liviáról, aki – miután iszonyatosan sok pénzhez jutott – elkezdi keresni a boldogságot.

 

Cusutu N' Coddu       / Cut To Fit     / Giovanni       La Pàrola / 17:00

Fiction / Italy /

Egy fiatal szabó véres bosszúja a szicíliai Brontéban kirobbanó parasztfelkelés idején. Salvo, a földbirtokos áll a felkelés frontvonalában, aki mindent meg akar szerezni az egykori bárótól, még azt is, amit lehetetlen megszerezni: a báró eleganciáját, stílusát.                                                                                                                                                             

Dji. Death fails / Dmitri Voloshin / 3:56     

Animation /     Moldova        

Egy kamionsofőr elalszik a volán mögött és a kórházban köt ki. Hirtelen megjelenik a kórházban a Kaszás és elkezd az EKG-gépen játszani, akár egy DJ.

 

Rauchzeichen / Smoke Signals / Anita Draghici / 9:00

Fiction / Germany /

Ezen a zűrös környéken - ahol a felnőttek alkoholba és cigarettába folytják bánatukat – él a 8 éves Milli, aki saját, fantáziavilágában lázad. Egyetlen barátja Chief Firebird, a beszélő cigaretta-automata. Képes-e képzelete megvédeni lázadását a lelketlen ragadozók ellen?  

 Kép 002_1.jpg

Kép 003.jpg

Kép 004.jpgKép 005.jpgKép 008.jpgKép 009_1.jpgKép 015.jpgKép 017.jpgKép 019.jpgKép 023.jpgKép 010_1.jpg