ÖSSZEÁLLT AZ IDEI ARCHÍVUM

Kép 002_1.jpgA fesztivál végét minden esztendőben a szeptembert követően az elszámolások és beszámolók elfogadása jelenti, a legvégső akkord pedig, amikor elkészülünk az éves referencia füzettel, werkfilmmel és így összeállíthatjuk az éves archívumunkat! Idáig fajultak a dolgok ebben az évben is, tehát fogadjátok szeretettel a felsorolt anyagokat, jó sok munka van mindegyikben és bár néhány tollforgatónak inkább a puccos vörösszőnyeges arcnélküli fesztiválokon lenne a helye, azért mi büszkén támaszkodunk inkább az értéket közvetítő kollégákra... A reakciókban sem válogatunk és ha valakinek gondja van valamivel, azt is bevesszük a füzetbe, a végén pedig ismét rengeteg fotóból állítottuk össze azt a montázst, melyből sok év múlva is tudni fogjuk, igen ez volt a képzelt világvégét követő első esztendő ahol folytatódott a móka!

BUSHO VILÁGGÁ MEGY

Idén immár negyedik éve, hogy a BuSho fesztivál szervezői amolyan társadalmi munkában a fesztivált követően megkeresik a legsikeresebbnek vélt magyar alkotások rendezőit és egy világ körüli útra indítják filmjeiket Az idei válogatásba végül 18 alkotás került, és a rendezők kivétel nélkül nagy örömmel küldték vissza a kért anyagokat, hogy aztán közel 50 helyszínre juttassuk el azokat, különböző partnerfesztiválokra, Magyar Intézetekbe és egyéb kulturális projektekhez! A teljesség igénye nélkül (a tervezett partnerek listája megtalálható a referencia füzetben) néhány helyszínünk lesznek például a 30. Lille rövidfilm fesztivál, melyet egy brüsszeli Magyar Intézeti vetítéssel karöltve tervezünk, de többek között Moszkvában és Londonban is szeretnénk az Intézetekben vetíteni, ugyanakkor évek óta tervezünk egy megjelenést az olasz Imperia fesztiválon és a tavalyi zsűritagunk jóvoltából a dublini Darklight fesztiválon is!

A budapesti Cseh Centrum és partnerei nemzetközi rövidfilmpályázatot hirdetnek a világhírű Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulójára! Olyan, a felhívásra készült vagy archív filmes alkotásokat várnak, melyek az író életének és munkásságának motívumait, az életérzést avagy a stílust dolgozzák fel a legeredetibb formában, kategóriáktól függetlenül, tehát fikció, animáció, kísérleti, zenés video és dokumentum kategóriákban. A filmverseny részleteinek kihirdetésében közreműködik Jiří Menzel, szintén világhírű cseh filmrendező, aki maga is jó kapcsolatot ápolt a Mesterrel, melyet több nagyjátékfilmjében is láthatott a közönség. A nemzetközi zsűriben több, Hrabalhoz kötődő közéleti személyiség, író, színész, rendező vesz majd részt. Fődíj 1000,- euro!!! A részletes szabályzat megtalálható a lebonyolító BuSho Rövidfilm fesztivál honlapján.

Bónusz: ide kattintva meghallgatható a Kossuth rádió “A Hely” című sorozatának két sörnek szentelt epizódja, melyben felidézték a Hrabal halhatatlan regényéből készült rádiójáték, a Sörgyári capriccio egy részletét is.