Májusi eső az aranyér'

Kép 002_1.jpg

Bizonyára sokan hallottátok már, hogy hosszú évek óta tartó súlyos küzdelem után április elején végleg bezárt a Vörösmarty mozi, ahol az elmúlt 6 évben rendeztük a rövidfilmfesztivált. Körbenéztünk a lehetőségekről a városban, elöljáróban annyit, hogy a Bálna, a BMC, a Puskin mozi és a Corvin tető is a palettán, mire a versenyprogram kiderül, biztosan tudjuk majd a helyszínt is. Végül egy széljegyzet: megjelenési lehetőségek a 10. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál katalógusában. Végül, de utolsósorban várjuk 1%-os felajánlásaitokat, köszönjük! Néhány nappal a többfordulós határidő lejártát követően összeszedtük az első nem hivatalos nevezési statisztikát, mely a különböző duplikációk vagy borítékban maradt nevezések felbukkanásával lesz majd végleges! az első számsort összeadva számisztikailag olyannyira érdekes eredmény született, hogy pont az Alapítvány postacímének irányítószáma, azaz 1141 az eredmény!

Mindez annyit jelent, hogy a 10. BuSho fesztiválra az eddigi második legtöbb nevezés érkezett a megújult online platformokon, mely előre vetíti a kiváló színvonalat! Az új felületeken még várni kell az áttörésre, de az évek óta meglévő partnereinknél özönlöttek a nevezések: A tavaly debütált spanyol Festhome 146 nevezést számlált, LA-ből ezúttal 258 nevezés érkezett a Withoutaboxon, a kölni székhelyű Reelport 264 nevezést prezentált és 315 rövidfilm érkezett a fesztivál saját BuShonline felületén! Mostantól tehát az előzsűrin a sor, június közepén pedig a szokásoknak megfelelően kihírdetjük majd a jubileumi fesztivál versenyprogramját!

A tavalyi évben a Bohumil Hrabal centenáriumra meghirdetett, Hrabal Habbal elnevezésű rövidfilm felhívásra összesen 30 nevezés érkezett a világ minden tájáról és minden kategóriában! Minden bizonnyal komoly fejtörést okozott a nemzetközi zsűrinek kiválasztani a díjazottakat, melyben a Staropramen által felajánlott 1000,- euro fődíj mellett további értékes nyeremények kerültek kiosztásra április 12-én este a záróünnepségen! A zsúfolásig megtelt A38 hajó közönsége a reakciók alapján nagy élvezettel nézte végig a filmverseny esszenciáját, majd az est moderátora, G. Kovács László először bemutatta a nemzetközi zsűrit, majd kihírdették a díjazottakat! Harmadik helyen végzett az olasz The Choir, Marcantonio Lunardi kísérleti filmje, második lett a Willy című lengyel Bartosz Kruhlik alkotás és a fődíjas pedig a Tour című film, Simonyi Balázs rendezése! A díjkiosztó végeztével megkezdődött a Via Hrabal című Multimédia-előadás, mely Ivo Krobot és Tomás Mazal nevével fémjelzett produkció volt, majd a fiatal prágai alternatív rockzenekar, a Manon meurt koncertje zárta az eseményt!

Címkék: hírek mozi 2014 busho