10 éve a felszínen!

A kezdetektől szemlélve fesztiválunk sorsát és elhelyezkedését, egy erőteljes fejlődés figyelhető meg, mert egyre szebb mozikba kerülünk. Kezdtük a Kultiplexben, onnan mentünk az Almássy Téri Szabadidőközpontba, végül a Vörösmarty moziban kötöttünk ki, most pedig a csinos Puskin mozi fogadott be.

Tegnap este hétkor bekövetkezett a hivatalos megnyitó, ismerős tömeg, minden négyzetméter tisztességesen kihasználva, ízletes érdeklődés, a nyerhető díjak egy pillanatra felbukkantak, hogy szombatig szigorúan el is tűnjenek sztendbájolni. Kerek várakozás a levegőben, kerek tekintetek, melyek a héten bőven igénybe lesznek véve.
”Kicsit aggaszt a hangosítás, amivel volt némi gondunk még a Vörösmartyban, de biztos megoldjuk, egyébként minden rendben, a vendégek szállingóznak, szintén új szálláshelyre, egy valami változatlan: a BuSho rövidfilmek színvonala, mint mindig, ezúttal is HQ!” – meséli Gábeli Tamás fesztiváligazgató.

Kép 013_1.jpg

De minden kifogástalanul pörgött. Újra Szabó Sípos Barnabás bontotta a megnyitó vitorláit, majd Balatoni Mónika jelent meg, a rendezvény fővédnöke, a kulturális diplomáciáért felelős államtitkár a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól: „Nehéz pillanat ez, mert úgy jöttem ide, mint államtitkár, de a sok ismerős arc láttán, mintha hazaérkeztem volna. Én is egy olyan magyar állampolgár vagyok, aki imádja a magyar filmeket. Büszkén állhatunk itt, hiszen világszinten jegyzik a magyar filmeket. A kulturális diplomácia egyik legjobb hírhozói a filmek. Ez a fesztivál pedig remek alkalom a kommunikációra, hiszen a diplomácia is arra épül. Ez ad alapot arra, hogy legyen mit képviselni a világban.”


M. Tóth Géza Oscar-díj jelölt filmrendező, a Színház-és Filmművészeti Egyetem rektora és tavalyi zsűritag hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt: „10 év egy fesztivál életében esélyt ad arra, hogy ezen az óriási fesztiválpiacon fennmaradjon. Az utánpótlás és műhely-háttér pótlása nagyon fontos feladata. Legalább annyira fontos, mint az, hogy egy országnak legyen olyan fesztiválja, ami a hazát képviseli. Az, hogy filmfesztivál, nem magától értetődő, sokat kell melózni vele, hogy az egyik után legyen következő is. Sok fesztivál nem tud megerősödni, nem ér el egy olyan renomét, hogy oda presztízs legyen filmet nevezni.”

Kép 041.jpg

Moziba járni azért jó, mert a rendező helyettünk néz, tekintetünk belebicsaklik a vászonba és alig várjuk, hogy időnket helyettünk használják fel, nem feltétlenül békés célokra, a nyugalom megzavarása néha elvárt. Beülni egy sötét terembe valakiért: merészség. Nézőnek lenni merész feladat.

Kép 046.jpg

Aki nem esett be tegnap, még a végére sem, bánhatja, mert ennyi pogácsa és vörösbor még nem maradt egyik BuSho után sem. Kámpicsorodni meg ebben a kontextusban faramucizmus.
A lényeg: jöjjön el Ön is! Miért? Elmagyarázom: a halak általában nem járnak moziba, mondjuk a barracuda sem, nekik ott van a tenger. Ön viszont nem hal, úgyhogy érdeklődjön rövid film irányba és mozisuljon el a kedve. (Halak kíméljenek!) Van értelme lelájkolni és megteccikkelni a honlapot is.

Üssük el együtt az időt. Ne álljon távol tőlünk! Itt a szeptember, becsöngettek! Érvényesüljenek a tekintetek!

Kép 031.jpg

Kép 030.jpg

Kép 004_1.jpg

Kép 016.jpg

Kép 019_1.jpg

Kép 026.jpg

Kép 043.jpg