11. BUSHO: MEGKEZDŐDIK A HAJRÁ!

Amint azt már a BuSho rajongók a hosszú évek alatt megszokhatták, ha december 1, akkor az archívummal lezárjuk az aktuális esztendőt majd megkezdődik a nevezés a következő szezonra és ezúttal sincs ez másképp. A szokásos apróbb módosításokat követően a szabályzatban valamint a nevezések technikai paramétereiben tehát várjuk a 2014. január 1. után készült 30 percnél rövidebb fikciós, animációs és kísérleti alkotásokat a világ minden tájáról. A frissített saját platform mellett – melyen a tavalyi szezonban első alkalommal a legtöbb nevezés érkezett hozzánk – további lehetőségekkel bővültünk, mint például az alább részletesen bemutatkozó SFC azaz Short Film Connection! A legfontosabb időpontokat pedig felsoroltuk a weboldalon is a következőképpen:

ONLINE NEVEZÉSI PLATFORM NYITÁS: DECEMBER 1.
NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: ÁPRILIS 30.
ELŐZSŰRI HATÁRIDŐ: MÁJUS 15.
VERSENYPROGRAM KIHIRDETÉSE: JÚNIUS 15.
VETÍTÉSI KÓPIÁK BEKÜLDÉSE: JÚLIUS 15.
VENDÉG AKKREDITÁCIÓS HATÁRIDŐ: AUGUSZTUS 1.
SAJTÓ AKKREDITÁCIÓS HATÁRIDŐ: AUGUSZTUS 30.

Vége lett a hosszúra nyúlt Indián nyárnak, végérvényesen itt a tél, amely egyrészt a visszavonulás, másrészt a tervezés, egyébként pedig az újjászületés fázisa nálunk! December 1-én ugyanis megkezdődik a nevezés a 12. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra, azonban egy kis visszatekintést engedjetek meg az előző fesztivál zárás óta eltelt időszakra, mert történt egy s más. A vendégek még Budapesten voltak, amikor mi már a Gombolyagi Búcsúban vettünk részt 6-án, majd 7-én pedig egy kiadós néhány órás pihenést követően kisebb delegáció utazott Portugáliába, a 2. ESFA rövidfilm fesztiválra és az azt megelőző TRAILER workshopra. Újabb rövid pihenést követően második alkalommal delegáltunk gyerekeket az 53. Horvát Diákfilmszemlére, melynek idén Rijeka adott otthont, majd következett a Sedicicorto Rövidfilm Fesztivál zsűrizése. Nem mellesleg Forliban egyúttal az Euroshort Fesztivál Hálózat első hivatalos találkozója is zajlott, mely sok próbálkozás és rengeteg esztendő után az első valóban működő ilyen jellegű próbálkozásnak tűnik. Végül még következett volna egy Isztambuli és Izmiri fesztivál prezentáció, melyek közül az elsőt törölték a szervezők a másodikat mi halasztottuk a vérzivataros helyzet miatt.

Az utóbbi években már tradícióvá vált, hogy a fesztivált követően a legjobb alkotásokkal megkezdődik az önreklámozó fesztivál bemutatók és filmklubok sorozata valamint a lezajlott fesztivál anyagainak a feldolgozása. Első körben mindig a referenciafüzetnek veselkedünk neki, mert ezt a támogatások elszámolásánál rögtön használni tudjuk, majd következnek a vizuális csemegék. A fotóalbum összeállítása még a kisebb feladvány (melyet a frissített poszterekkel együtt a BuShovízióban találhattok) azonban az éves werkfilm már egy kicsit több zűrzavarral jár, de aztán mindig nagy örömmel tálaljuk az érdeklődőknek. Idén még egy linkkel bővült az archívum, még pedig az első alkalommal létrehozott BuSho News hasábjaival, melyeket apróbb hibáival együtt büszkén nyújtunk át nektek, most legalább tudjuk, hogy pontosan mi a teendő. És ha már veszitek a fáradtságot, akkor érdemes ellátogatni mindkét jutub csenelünkre, a BuSho oldalon megtekinthető valamennyi spot és még sokan mások, a workshopska channel pedig mindkét éves alkotótáborunk valamennyi szösszenetét tartalmazza. Nem mellékesen megjegyzem jövőre 10. alkalommal rendezzük meg a GomBuSho tábort június végén.